opta email marketing

OPTA regelgeving Email Marketing

De OPTA heeft de wetgeving voor het versturen van email per 1 oktober 2009 gewijzigd. Wat voor consumenten niet toegestaan was geldt nu tevens voor bedrijven. Het komt er op neer dat sinds 1 oktober 2009 het niet meer toegestaan is bedrijven zonder toestemming te benaderen via de email, de fax, mms of sms. Voor off-line direct marketing gelden deze regels overigens (vooralsnog) niet.

Toestemming verkrijgen middels een opt-in systeem

U kunt uitsluitend een bedrijf benaderen middels email indien de desbetreffende persoon u toestemming gegeven heeft. Dit kan door middel van een deugdelijk op-tin systeem zoals een een confirmed opt-in of double opt-in systeem. Tevens zijn er ook nog single opt-in en opt-out systemen die sterk af te raden zijn. Zonder correct opt-in systeem loopt u het risico een klacht te ontvangen en een boete van de OPTA. Let op dat de bewijslast bij u ligt in het geval iemand u als spammer aanduidt en de OPTA u op de vingers tikt. U moet kunnen aantonen dat de desbetreffende persoon u toestemming gegeven heeft.

Meer informatie omtrent opt-in en opt-out systemen.

Bestaande klanten, de uitzondering

Bovenstaande toestemming geldt niet voor bestaande klanten. Voorwaarde is wel dat u uitsluitend mailings mag versturen die gerelateerd zijn aan eerder afgenomen producten. Lastig is de vraag wat is de definitie van een klant? Iemand die eens in de 5 jaar of slechts een keer iets aanschaft? Als richtlijn zou je kunnen stellen de levensduur van een product maar dat roept ook weer vragen op. Het is in ieder geval aan te raden in al uw correspondentie een afmeld mogelijkheid op te nemen.

NAW gegevens afzender

Zorg dat in al uw email communicatie de ontvanger duidelijk kan zien van wie hij het bericht ontvangen heeft. Dat geldt voor de FROM NAME, FROM EMAIL en NAW gegevens. Er moet namelijk contact opgenomen kunnen worden om verzoek tot afmelding/uitschrijving mogelijk te maken.

Afmeld mogelijkheid mailinglist

De uitschrijflink is een must have en dient 100% te werken.

Gegevens verstrekken aan derden

Het verstrekken van gegevens aan derden mag niet tenzij daar expliciet toestemming voor is gegeven.

Wat te doen met een bestaande mailinglijst

U mag een bestaande mailinglijst enkel en alleen gebruiken inden de gegevens middels opt-in verkregen zijn. Is dat niet het geval, dan kunt overwegen middels een off-line direct marketing campagne alsnog toestemming te verkrijgen.

De website van de OPTA

www.opta.nl

mailer feedbackcampaigns

Alle Mailplusprijzen en functies

brochure

Mailplus brochure

Ontvang gratis de Mailplus brochure....

en u krijgt bovendien:

"Hoe vergoot ik mijn contactenbestand" whitepaper

Brochure aanvragen

Bekijk de online video demo.

video
mailplus demo

Mailplus demo account?

Probeer Mailplus eerst kosteloos uit en ervaar de mogelijkheden.

 

Demo aanvragen